perjantai 16. toukokuuta 2014

Lukukaudesta, lomista ja kokeista

Alright,

Meillähän Suomessa koulu alkaa syksyllä eli elo-syyskuussa. Namibiassa kouluun mennään tammi-helmikuussa eli heidän ”syksyllä”. Semester 1 on tammikuun lopusta kesäkuuhun ja lomia välissä kyllä riittää.

Huhtikuussa oli reilun viikon pääsiäisloma tai ”semester break” ja vapun aikaan taisi olla torstaista maanantaihin erilaisten vapaapäivien kimara, joten kouluun ei tarvinnut mennä. Semester 1 aikana meillä on yleensä yhtä kurssia kohden 0-2 kirjallista tehtävää, 2-3 koetta (joista yksi uusintakoe) sekä final exams, jotka alkavat toukokuun lopulla.

Pakko myöntää, että suomalaiseen opiskelutahtiin verrattuna täällä hommat kasautuvat kyllä loppupäähän aika pahastikin, sillä on aivan normaalia, että yhtenä päivänä on yhden esseen dedis ja pari koetta. Usein välikokeista ilmoitetaan max. viikkoa ennen koepäivää ja uusinnoista vielä lähempänä koetta. Eli aika vähän pystyy suunnittelemaan elämäänsä. Mulle esim. pamahti afrikaansin kielen suullinen koe ensi viikon alulle ja nyt eilen ilmoitettiin, että kokeessa tulee pitää viiden minuutin puhe opettajalle. Voi apua!

Byrokratiasta vielä sen verran, että politiikan kurssini on ihan kakka. Ukkeli päätti reputtaa minut ja suomalaisen vaihtarikaverini esseet, koska emme liittäneet jotain ”tiettyä artikkelia” esseidemme oheen. En tajua. No jouduttiin tästä hyvästä viikon varoitusajalla lukemaan n. 100 sivua artikkeleita ja tenttimään korvaavan kokeen. Kai menee läpi.

UNAM:lla kaikki arvosanat tulevat prosentteina sadasta. Täällä vaaditaan ainakin 40 % CA mark (en saa päähäni mistä lyhenne), joka käytännössä merkitsee sitä, pääseekö final exameihin mukaan vai ei. CA koostuu yleensä kurssikokeiden keskiarvoista ja esseen prosenteista. Esim. jos koe 1 = 80 % ja koe 2 = 30 %, niin CA = (80 + 30)/2 = 55 % ja loppukokeeseen pääsee hyvillä mielin. Itse olen saanut historiasta reilut 80 % kahdesta eri kokeesta (miltei lukematta), turismista 64 % ensimmäisestä kokeesta, maantieteen aineesta 100 %, politiikan kokeesta 64 %, afrikaansista 1. kokeesta 55 % ja 2. kokeesta 90 %. Aika laiskasti olen lukenut kokeisiini.

Tuntuu, että täällä painotetaan enemmän ulkoa opettelua kuin oikeaa oppimista. Turismiopeni tykkää listata asioita ja kysellä kokeessa tyyliin ”Mitkä 5 tekijää..” tai ”Mainitse 3 tärkeintä toimijaa..” tai ”Mikä on x:n mukaan määritelmä y:lle”. Huoh. Yllättävän moni opiskelija on aivan kujalla ja reputtaa kokeensa. Meillä historian kokeissa on aina Afrikan kartta, jonka avulla kysellään valtioiden ja pääkaupunkien nimiä. Tämä tehtävä on ollut ylitsepääsemättömän vaikea monille ja moni tuttu onkin repinyt alle 20 % arvosanoja molemmista kokeista. Oh dear.. Neuvoin muutamalle tutulle etsimään Googlesta Africa map quiz-pelejä, joilla voi harjoitella paikannimiä.

Semester 1 ja loppukokeiden jälkeen namibialaisille koittaa kuukauden talviloma, jolloin kaikki katoavat UNAM:lta kotiseuduilleen ja kaikki joutuvat muuttamaan tavaransa kampukselta kavereiden nurkkiin Windhoekiin. Pitää itsekin katsoa missä asustelen loppuajan.

Mulla loppukokeet loppuvat tosiaan 11.6. jonka jälkeen tarkoitus olisi tehdä graduaineiston keräilyä eräässä kylässä. Katsotaan miten aika riittää, kun lähtö Suomeen häämöttää jo heinäkuun 9. päivä. 

Tot siens!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti